Er du i gang med et fedttab, som ikke går som ønsket? – kan mulige forhindringer være mange. Jeg vil prøve, at kortlægge nogle af de faktorer, som kunne være mulige forhindringer for dit ønskede fedttab. Da der er rigtig mange faktorer til hindre for dit igangværende fedttab. Vil det ikke være muligt at dække dem alle i denne artikel.

Mit fokus med artikel er, at ramme de faktorer, som jeg finder yderst væsentligste men ligeledes er mit ønske, at de råd jeg giver vil være nogle der er lette for dig, at implementere i din hverdag, så du med det samme kan komme videre med dine mål og ønsker angående fedttab.
Kort info. Jeg vil bruge termen fedttab, hvor du måske tidligere har hørt eller nævnt termen vægttab, hvorfor jeg gør det er fordi, at det er dine fedtdepoter og mindre fedtprocent, som er dit ønske for en mindre vægt, så fokusset er ikke et vægttab i sig selv, men ønsket om, at fedtprocenten bliver reduceret. Der vil derfor altid blive nævnt fedttab, hvor målet er en reducering i fedtprocent.

Mulige årsager til, at du ikke taber dig

Årsag. Dit fokus i løbet af dagen overser nogle måltider som du glemmer at tælle med i din plan. Dit fokus er måske ikke det rette sted. Du spiser godt og hensigtsmæssigt til de tre store måltider i løbet af dagen, men glemmer de små mellemmåltider eller pitstop forbi en tank, eller når du er nede handle og der kommer en lille Mars bar ned i kurven, som du ubevidst spiser på turen hjem fra handle turen til ugens madpakker og aftensmad.

Årsag . Du ikke bevæger dig, så meget som du går og tror du gør.

Hvad kan du så gøre?

Bliv opmærksom:
Bevægelse. Sæt mål for at bevæge dig en smule mere fra uge til uge. Mere bevægelse vil være nok til at du vil kunne smide fedt uden, at skulle ændre dit kost indtage.
Men viden om præcis. Eks ubevidst spisen kan tælle mange kalorier i løbet af din dag. Diin sult kan risikeres øget pga. øget aktivitet.

Aktiviteten du laver. Nyder du den? Udøver du en aktivitet alene for dit ønsket mål om fedttab, så kan du risikere, at kompensere den mindre gode oplevelse aktivitet har givet dig, med noget lækkert eller lidt mere til eks aftensmåltidet for, at være lidt god ved dg selv nu du har været ’’god’’.

 

Lav et ugeskema og få struktur
Ugeskema kan udarbejdes i et Excel dokument , på papir, telefonen, eller lignede.
Struktur og overblik vil kunne hjælpe til opmærksomhed, hvilke vaner udføres i løbet af en uge  Opmærksomhed. Nedskrevne vaner, adfærd, job, prioriteter, andet, kan give et overblik på, hvor du skal ligge dit fokus.
Opmærksomheden og overblik vil kunne være nok til, at ændre uhensigtsmæssige valg i forhold til dit ønsket fedttab.

 

Ændring af dine vaner og adfærd til køre turen til og fra job.
Køreturen. Transporten til og fra job kan være fyldt af fristelser imod dine mål. Tankstationer, grillbarer, tankning af bilen. Disse kan være risiko faktorer, som kræver din opmærksomhed for, at undgå uønsket fødevarer,.

Mulige løsninger. Ændre din rute du køre, tank et nyt sted du ikke er vant til, spis på jobbet lige inden du tager hjem.

Mulige løsninger. Snack løsning til at være i bilen, eks gulerødder, proteinbar, nødder, en protein shake eller andet som kan holde sig udenfor køleskabet.

 

Ændring af dine vaner og adfærd når du handler ind.
Den ugentlige handletur kan være din udløser for at træffe uhensigtsmæssigt.

Mulig løsning. Et lille stykke papir med ned og handle hvor der står en skala 1-10, på at ville tabe sig og en ved siden af, som hedder eks slik er lækkert. Du giver dit ønske om vægttab i den givende situation et nummer og slikket et nummer, hvilket af disse to valg giver mest betydning for dig lige i dag vil give opmærksomhed og gøre du træffe bevidste beslutninger.

I køen. Du skal til at betale og ser en masse lækre sager ved kassen. Risiko for uhensigtsmæssige valg.

Mulig løsning:  Musik i ørene til at have tanker væk fra fristelserne, du handler i selakb med andre, som kan fjerne fokus på fristelserne. (kæresten, kan være en hjælp eller modstand her, hav gerne snakket mulige udfordringer igennem inden i tager hjemmefra)

 

Opmærksomhed på, følelser, mental tilstand, meditation tankekontrol)
Din hjerne og krop fortæller dig hele tiden noget. Krop og hjerne udsender sult, mæthed, stress og dine mentale tilstands signaler.

Bliv opmærksom på disse signaler. Lær dig selv og din krop, at kende. Træffer du nogle uhensigtsmæssige valg i situationer, som følelsesmæssigt påvirker dig.

Eksempel. Situationer, hvor du spiser i fraværet af sult, hvordan havde du det følelsesmæssigt der? Mentale tilstand og stress situation. Træffer du i de givende situationer valg, som er imod dine fedttabsmæssige mål.

Hvad fortæller den ny viden om dig selv. Du kan mentalt udkørt af bekymringer, tanker, opgaver, din egen selvkritiske vurdering. Stress faktorer som du ikke selv er herre over, eks job relateret. Mulighed for forbedring arbejd med dit stress og mentale overskud i stedet for at fokusere på bestemte fødevarer eller slå dig selv i hovedet, fordi du igen valgte forkerte løsninger madmæssigt, overvej om det er det rigtige job for dig eller om du stiller for store krav til dine mål og ønsker med livet, er det urealistiske i den situation som du er i nu og kun giver følelse af fiasko og ikke succes. Revurdere det og sæt realistiske og opnåelige valg for dig selv, som får dig til at opleve succes og vil have lyst til at fortsætte og ikke give op midtvejs.

Nedsæt dit stress med Meditation: Inkorporer tidspunkter en til flere gange om dagen, til at give din hjerne en pause via meditation, det behøver ikke være mere en 3-10 min af gangen. Den pause du giver dig selv vil kunne hjælpe dig til mere overskud i din hverdag,

 

Konsekvens du vil bedre kunne takle stresset situationer, hvor du er i risiko for at ’’falde i’’. Tankekontrol eller meditation vil kunne hjælpe dig til, at sove bedre og falde hurtigere i søvn. Du lære dig selv at kontrollere dine tanker og resultater af det vil være bedre søvn.

 

Konsekvens af bedre søvn kæmpe hjælp til overskud i hverdagen og mere energi til at træffe de valg du ønsker.

Opmærksomhed på krops signaler, din sult og mæthed

Et optimalt vægt eller fedttab kan opnås gennem flere fremgangs metoder. Derfor er der også mange eksperter, som udtaler deres tro på, hvad der vil være den bedste til du kan nå dine mål.

Metode eksempel. Spis de helt rigtige fødevarer, som kan være rådet om et fokus på, at helt undgå protein, fedt eller kulhydrat eller forhøj indtaget af nogle men udeluk de andre.

Metode eksempel. Undgå gluten eller mælkeprodukter fordi du har hørt de kan skade dig og ødelægge din proces mod dit mål.
Søgen på at ville gøre det bedst muligt Kan have den konsekvens, at du glemmer at lytte efter, hvad din krops signaler fortæller dig. Kroppen er dit bedste redskab til at fortælle dig om du spiser for meget eller om du indtager nogle fødevarer du måske ikke kan tåle eller er allergisk over for en bestemt fødevarer. Desværre har fokusset fra de udefra kommende faktorer for et optimal fedttab gjort, at kroppens egne sult og mæthedssignaler og, hvad dine mave fortæller dig blevet sat i baggrunden for eksperters gode råd og påbyd.

Mavens signaler. Oplever du oppustet hed, ondt i maven, meget luft i maven, følelsen af at maven arbejder efter indtagelse af et måltid. Oplever du tynd eller hård mave ved dine toilet besøg. Er alle signaler fra din krop, som fortæller dig, at der er noget, som ikke er som det skal være. Enten, at du ikke kan tåle den fødevarer du har spist eller om du har overspist, men måske også spist for hurtigt.

Hjælp din mave og din fordøjelse
Lyt til din krop.  Fortæller den noget negativt, så prøv at ændre på det du spiser eller måden du spiser på.

Bliv slank ved at lytte til mætheds signaler. Gå efter maks 80% mæthed
Er du helt prop mæt og ikke kan spise mere mad efter et måltid, vil du måske have svært ved at tabe dig, hvis du spiser indtil du ikke kan mere flere gange om dagen.

Prøv i stedet at lave en sult test og skalaer den 1-10, hvor 10 er så sulten som du nogensinde har prøvet af være og 1 er, at du overhovedet ikke kan spise mere.
det kan tage lidt tid at lære dig selv dette, men når du har lært dig selv og din krop lidt bedre at kende, vil du kunne prøve at gå efter at ligge på en 6-8 i sult skalaen, så du kun spiser dig selv 60-80% mæt hver gang, som en måde at komme ned i vægt på.

Spis langsommere og tab dig.
Din krops sult og mætheds signaler tager tid for, at kunne fortæller dig om du er sulten stadig eller om du er mæt efter, at have spist en portion mad.
Sådan smider du fedt fokusere på, at give din krops signaler tid til at fortælle om du er mæt, som vil resultere i en portion aftensmad mindre eller at du ikke spiser alt du har lagt på tallerken. Spis langsommere, prøv, at brug 15-30min på en portion mad. Ved at blive mere opmærksom på hvornår du ikke er sulten mere og stoppe inden du er 100% mæt vil konsekvensen være en let måde at smide lidt ekstra kg på. Det vil især give resultater, hvis du ofte har travlt når du indtager mad.

Din fordøjelse. Vil elske dig for, sætte farten ned på indtagelse af din mad. Konsekvensen vil være, fordøjelsessystemet kan klare det du udsætter den for. Allergi og intolerance du ha måske troet du ikke kunne tåle nogle bestemte fødevarer, fordi du har fået ondt i maven ved indtagelse af disse. Men risikoen for, at du får ondt i maven når du spiser kan være fordi du spiser for meget på engang eller spiser for hurtigt til, at din fordøjelses kan følge med og du vil, som konsekvens føle ubehag eller ondt i maven og kunne betvivle om det du har indtaget var godt for dig heraf.

OPS Mange har en vis intolerance over for en eller flere fødevarer, så det kan være du har ret på dine tanker og handlinger i at fjerne en fødevarer fra din kost som give mave ondt

Opsummering:

Opmærksomhed. Det er efter min mening essentielt, at du bevæger dig ud af dine automatiske rutiner for at kunne opnå dit ønsket mål.

 

Struktur. Når målet et kropsændringer, vil ændringer i dit liv og hverdag være nødvendige for at kunne lykkes. Ændringer vil kræve mere af dig udover dine daglige gøremål og opgaver, derfor er struktur en kæmpe hjælp for dig til at nå dine mål, struktur gør du skal tænke mindre og din proces eller vej til dit mål og derfor kræve mindre af dig.

Ændre dine vaner og adfærd. Ændring af små hverdags rutiner, vil kunne betyde mindre fristelser eller mindske risikoen for at falde og derved kan ændring af disse være en hjælpende hånd for at lette processen frem til dine ønskede mål.

Stress, følelser og din mentale tilstand. Kan du på nogen måde nedsætte en eller flere stress faktorer i din hverdag vil du gøre det meget lettere at nå i mål. Dine følelser og humør kan ofte være dem, som træffe dine uønsket valg i frohold til kost.

Din krops signaler. Hvad din krop fortæller dig om din sult, kan hjælpe dig til at nå dine mål og kunne holde dine mål, ved at lytte mere til din krop og mindre til hvad andre siger vil du have lettere ved at holde dig fedttab resten af livet og ikke kun i en kort slankekurs periode. Gå efter maks 80% mæthed og Spis langsommere de to råd kan være nok til at du kommer i mål.