Fordele ved styrketræning

 

 • Træningsformen kan ramme både overkrop og underkrop, hvorimod de traditionelle cardioøvelser oftest er benbaseret træning.
 • Du følge din udvikling relativt let. Eksempelvis ved at skrive antal kilo ned, vægtene, du bruger, vejer.
 • Du har mulighed for at stige lidt i kilobelastning af gangen. Det giver motivation og lyst til mere at opleve selv en lille fremgang.
 • Styrketræningen kan være en sjov træningsform, da du har rig mulighed for at variere dine øvelser, programmets sammensætning og antal sæt, hvorimod cardiotræningen – fx løb på løbebåndet – ofte er en smule ensformigt.
 • Sørger du hele tiden for at stige en smule i kg ,og derved øge udfordringen for din krop, vil den have svært ved at tilpasse sig. Din krop vil hele tiden være i en adaptionsfase, og det skaber grundlag for effektiv forbrænding.
 • Du kan træne alle dine muskelceller i kroppen og på den måde være mere resistent overfor eksempelvis åreforkalkning pga. den øgede blodstrømning i hele kroppen.
 • Dine muskelceller vil være sultne efter træning! Træner du hele kroppen, vil du derfor også øge sulten i hele kroppen, og det giver effektivt forbrænding.
 • Styrketræning kræver en større restitution efter endt træning, end de fleste cardioformer. Du vil eksempelvis ødelægge dine muskelfibre i højre grad end ved eksempelvis at gå en tur eller løbetur. Denne reparation af kroppen vil kræve mere arbejde i timerne og helt optil dage efter endt træning, så derfor vil der være en hævet forbrænding lang tid efter en vægttræning.
 • Du har mulighed for at kunne træne balance også. Du vil eksempelvis kunne udligne ubalancer, der kunne komme fra dårlige arbejdsstillinger eller belastninger i dagligdagen.

 

 

Ulemper ved styrketræning:

 

 • Er du nybegynder i træningscenteret, kan det være svært at opbygge mod eller motivation til at begive sig afsted til vægttræningen, måske fordi du er bange for at gøre noget ”forkert” eller fordi du frygter, at folk vil kigge på den måde, du udfører øvelserne på.
 • Er du ikke er en person, der er god til at presse dig selv, kan du risikere at stå stille i lang tid, med de samme kg på stangen. Det vil kroppen tilpasse sig og du vil få mindre ud af den samme træning, som du udførte ugerne eller månederne forinden.
 • Du kan have svært ved at gå videre til et nyt program og udvikle din træning, fordi du er blevet tryg i det, du altid har udført.
 • Styrketræning kan skræmme livet af dig, fordi du har været forfærdeligt øm efter træning og derfor er bange for det skal ske igen.

Konklusion

 

Der er fordele og ulemper ved begge træningsformer! Og det kan være vanskelig opgave at afgøre, hvilken der skulle være bedst for dig – og det er måske slet ikke sikkert, at der behøver være en bestemt, der passer 100% til dig. Mit bedste anbefaling er – og det bygger på min erfaring igennem årene i faget som personlig træner – at du træner det, du kan lide. Det giver ofte mest sved på panden og bedst forbrænding, da du træner noget, du synes er sjovt, og som du bliver ved med. Netop fordi du nyder det, eller synes om det!
Er dit ønske at smide fedt og løbende opnå et kalorieunderskud, er det netop vigtigt, at du laver noget, du kan se dig selv fortsætte med og som giver overskud og glæde!