Er din hjerne medspiller eller modspiller undervejs i vægttabet?

Det centrale for at lykkes med et vægttab er regnskabet i ’kalorier ind versus kalorier ud’, men der er en række andre faktorer, som har indflydelse på, hvor mange kalorier du indtager og forbrænder. Er din hjerne medspiller, og hjælper den dig med at lykkes med vægttabet? Eller forhindrer den dig i virkeligheden med at komme i mål?

Din hjerne vil hele tiden – og helt automatisk – prøve at kontrollere og styre dit kalorieindtag. Det sker ved, at hjernen sender signaler til tarmsystemet, ved at regulere dit hormonelle system og ved konstant at prøve at holde en balance, for at undgå udsving i din krop.

Gør din hjerne til medspiller: Søvn er en afgørende faktor

Der er flere relativt enkle metoder: Forøg kvaliteten af din søvn, og sov gerne 7-9 timer hvert døgn. Kvalitativ søvn, er søvn hvor du ikke vågner om natten og sover tungt uden forstyrrelser af larm eller lys. Hvad har søvnen med hjernen at gøre? Jo, får du tilstrækkeligt med søvn, forbedres reguleringen af sulthormonerne i din krop! Dine sulthormoner kan være med til, at kontrollere hvornår du er sulten. Nok søvn vil derfor give dig bedre muligheder for, at sulthormonerne er dine venner og ikke fjender. For lidt eller for dårlig søvn giver træthed, og ved træthed øger du risikoen for sult og trang til søde sager. God søvn vil desuden forbedre din restitution. Det betyder at du kan træne mere og oftere, som i sidste ende kan være afgørende for succes i dit vægttab. Og endeligt er god søvn afgørende for din metaboliske produktion! Får du nok og tilstrækkelig god søvn, giver det energi og overskud, der måske endda også forbedrer dit NEAT (non exercise activity termogenesis), altså den bevægelse du gør udover træning i dagligdagen, og som også giver kalorieforbrænding.

Stressnedsættende teknikker giver resultater

Reducerer du stress, hjælper det en udfordret eller presset hjerne. Har du meget om ørene, er det næsten uundgåeligt, at din hjerne vil udfordre dig i et vægttab. Frigør du energi ved at mindske stress, gør du det lettere for dig selv at tage gode og konstruktive beslutninger – og det hjælper, når du udfordrer dig selv i en periode med vægttab. Der er flere enkle, men gode tips til at nedsætte stress:

 

  1. Brug tid i naturen
  2. Mediter
  3. Lav vejrtrækningsøvelser med dybe vejrtrækninger dagligt
  4. Mindsk arbejdsbyrden
  5. Tænk positivt
  6. Reducer bekymringer og negative tanker
  7. Skift træning med høj intensitet ud med træning med lavere intensitet

 

Spis flere mættende fødevarer

Hvis en fødevare er godt mættende vil det som oftest få dig til at spise færre kalorier.

Mættende fødevarer er normalt dem du skal tygge meget i, og som ikke er forarbejdet. De mættende fødevarer hjælper også indirekte på den måde, at du bliver træt af at tygge!

Der er en række opmærksomhedspunkter, når det gælder mættende fødevarer og optagelse af kalorier:

– Nogle fødevarer absorberes ikke 100%. Det gælder eksempelvis grøntsager. Er de vanskelige at gennemtykke, er de også oftest sværere for kroppen at nedbryde.

– Nødder og kerner er svære for kroppen at optage. Det betyder, at du som regel optager færre kalorier end der står på varedeklarationen. Finthakket eller blender du dem, vil du dog gøre det nemmere for kroppen at optage dem 100%.

– Dine tarmbakterier er afgørende for, hvor godt du optager maden, du spiser. Indtager du kostfibre, vil fibrene hjælpe til god tarmflora, der gavner fordøjelse og optagelse af næringsstoffer.

 

Måltidsplanlægning og planlægning af kost & træning

Hjælp dig selv ved at planlægge din dag. Ændrer du lidt i frekvensen af dine måltider eller tidspunkterne, du spiser på, vil du måske kunne opleve mere og bedre mæthed, men også undgå de impulsive måltider.

Søger du inspiration til planlægning af din kost, din træning og hvordan du opnår succes med vægttab, er du velkommen til at rette henvendelse til mig. Det er netop planlægning og eksekvering af sunde rytmer med kost og træning, der er min spidskompetence.