Jeg oplever ofte atleter og motionister – og især mine nye klienter – være bange for indtagelse af salt.

Er salt et farligt mineral at indtage? Nej, bestemt ikke. Salt er derimod et livsnødvendigt mineral som vi alle har brug for. Salt er en elektrolyt, som hjælper med væskebalancen, og hjælper med transport af væske til cellerne. Uden salt ville vores celler simpelthen udtørre og dø.

Problemet, når det gælder opfattelsen af salt, er ofte – som jeg oplever det – at folk er påpasselige uden at have den fornødne viden om både indtagelse og kroppens behov for mineralet.

Personer, der ofte indtager forarbejdet madvarer er ofte rigeligt dækket ind på salt-balancen. Og især de ikke-aktive, der indtager megen forarbejdet mad.
Men de aktive – altså dem der træner, sveder osv., og som måske endda primært indtager uforarbejdet eller mad, lavet fra bunden, er ikke i samme grad dækket ind. Er man aktiv og spiser mad fra bunden, skal man ikke være bange for indtagelse af salt. Tværtimod.

Når vi træner og sveder, så sveder vi udover vand også salt ud af kroppen – men jeg oplever ofte, at atleter og motionister ofte kun kompenserer med rent H2O under eller efter træning. Det kan derfor være en fordel at supplere måltidet med saltet mad for at opretholde elektroly-balancen.

Der er delte meninger om, hvor meget salt vi skal indtage og sundhedsfaglige fora er ikke altid enige.

John Berardi, PHD, fra Precision Nutrition anbefaler sine atleter at indtage salt umiddelbart inden træning, og faktisk ½-1 theske-fulde – og det samme efter træning.

Yuri Elkaim’s anbefalinger fra ’’All day energy diet’’ er lidt mere ekstreme: 1 the skefuld i drikkevandet til hvertmåltid.

Bogen Exercise Physiology anbefaler minimum 1 stor theskefuld om dagen til ikke-trænede mennesker, og herefter mere, afhængigt af varme-klimaet og aktivitets- og motionsniveau.