Er du i gang med et fedttab, som ikke går som ønsket? Læs med her og få inspiration til hvordan du løser forhindringerne på vejen mod dit mål. 

Der kan være enormt mange og forskelligartede faktorer, der hindrer dig i at lykkes med dit igangværende fedttab. Det nok ikke muligt at kortlægge dem alle, men det er muligt at fremhæve en række løsninger, der er lette for dig at implementere i din hverdag, så du kan komme videre med dine mål. Hér mine bud!

 

Vægttab?

Du har formentlig i mange sammenhænge hørt om ‘vægttab’, men da det konkret skal dreje sig om angrebet på fedtdepoter og en over all mindre fedtprocent – og ikke en mindre vægt – er fokusset selvsagt en egentligt fedtreducering. Og derfor bruger jeg termen ‘fedttab’ frem for ‘vægttab’.

Hvad er årsagerne til, at du ikke taber dig?

Der kan være adskillige årsager til hvorfor du ikke taber dig. Men een af de hyppigste årsager, som jeg støder på, når jeg taler med klienter der kæmper med koster er, at fokus ikke er det rette sted:

Du glemmer måske at tælle måltider, snacks og lignende med i “regnskabet” i din plan eller også har du ikke styr på mængder og energitætheden i måltiderne. Det kan også være, at du spiser godt og hensigtsmæssigt igennem de tre store måltider i løbet af dagen – men glipper ved de små mellemmåltider eller pitstoppet forbi tanken, som du mere eller mindre ubevidst spiser på turen hjem.

Hvad kan du så gøre?

Vejene til mål kan være mange og forskelligeartede. Hér mine bud som er håndplukket fra hverdagen i arbejdet med klienter i SPH Gym i Aalborg.

Mere bevægelse i hverdagen

Sæt mål for at bevæge dig en smule mere fra uge til uge. Det kan være skridt pr. dag eller ture på trapperne på kontoret. Mere bevægelse kan være nok til, at du vil kunne smide fedt uden at skulle ændre dit kost indtage. Der er selvfølgelig en medført risiko for mere sult pga. øget aktivitet.

Fokus på den aktiviteten, du laver

Nyder du egentlig aktivitet eller din træning? Dyrker du en aktivitet alene pga. dit ønske om fedttab, kan du risikere at hoppe i fælden ved at “belønne” dig med noget usundt og energiholdigt efter aktiviteten, fordi du har været “god”. Motivationen ved at tabe fedt er god i sig selv – men motivation ved træningen eller en given aktivitet skal også være til stede. Overvej hvilke aktiviteter du vil nyde eller finde glæde ved!

Lav et ugeskema og få struktur

Ugeskemaet for din træning og øvrig aktivitet eller delmål i hverdagen (eller din kost) kan udarbejdes i et Excel-dokument, på papir eller på telefonen.
Struktur og overblik vil kunne hjælpe til ekstra opmærksomhed og sikre bedre vaner i hverdagen. Det kan desuden være værdifuldt at nedskrive tanker omkring dine vaner, din adfærd i forskellige sammenhænge, omstændigheder omkring dit job eller prioriteter, som er vigtige for dig.

Overvej dine vaner på køreturen til og fra job

Transporten til og fra job kan være fyldt med fristelser, der hindrer dig i at nå dine mål. Tankstationer og grillbarer lokker alle sammen med lækkerier fra disken. Hér et par mulige løsninger på den fælde:

  • Ændr din rute du kører. Tank måske et nyt sted, du ikke er vant til og spis på jobbet (eller snup et stykke frugt eller et stykke knækbrød) inden du tager hjem.
  • Hav snacks klar i bilen: Gulerødder, en proteinbar, nødder, en protein shake eller andet som kan holde dig væk fra fristelserne.
  • Hav et lille stykke papir med, hvor du har noteret dig, hvad der er vigtigt: Dit fedttab eller en marsbar? Træf flere rigtige beslutninger!

Gør op mod fristelserne i supermarkedet

Du skal til at betale i supermarkedet og ser en masse lækre sager ved kassen. Her et par bud på, hvordan du slipper derfra i god behold:

  • Hav musik i ørene, der fjerner tankerne fra fristelserne. Handler du i selskab med andre eller måske med kæresten, kan vedkommende både være hjælp eller udfordring. Snak gerne mulige udfordringer, der strider mod dine vigtigste prioriteringer igennem hjemmefra.
  • Vær forberedt og opmærksom på, at tanker og følelser undervejs kan udfordre dine beslutninger og valg. Hvad er vigtigst for dig? Overvej det allerede hjemmefra.

Vær opmærksom på disse signaler – og arbejd på forbedringer

  • Lær dig selv og din krop at kende: Træffer du nogle uhensigtsmæssige valg i situationer, som påvirker dig følelsesmæssigt?
  • Spiser du når du føler sult eller selv når du ikke oplever sult? Påvirker stress eller din mentale tilstand dine måltider? Vi oplever alle perioder, hvor vi er mentalt udfordrede eller måske decideret udkørt. Mærk efter hvordan det påvirker dine kostvaner.

Arbejd med dit stress og prioriter mental overskud – og lad være med at slå dig selv i hovedet, fordi du måske igen valgte forkerte løsninger ved køledisken eller mistede fokus. Overvej om det er det rigtige job for dig eller om du stiller for store krav til dine mål og ønsker med livet? Vil du helst opleve dig selv som en succes eller en fiasko? Find dine succeser, ros dig selv og arbejd på en bedre mental tilstand.

Det kan være værdifuldt – både for din træning og kost – at revurdere eller sætte mere realistiske og opnåelige valg for dig selv. På den måde vil du opleve succes og lyst til at fortsætte. Du kan nedsætte din stress med meditation: Inkorporer tidspunkter på dagen, hvor du giver din hjerne en pause via meditation. Det behøver ikke være mere en 3-5 min ad gangen. Den pause du giver dig selv vil kunne hjælpe dig til mere overskud i din hverdag og kan også medvirke til, at din søvn og din restitution forbedres.

Undgå perfektion og lyt til dine krops signaler

Søgen efter at ville gøre det bedst muligt kan have den konsekvens, at du glemmer at lytte efter, hvad din krops signaler fortæller dig. Kroppen er dit bedste redskab til at fortælle dig om du spiser for meget eller om du indtager nogle fødevarer, du måske ikke kan tåle eller er allergisk over for en bestemt fødevarer.

Jeg oplever ofte at kroppens egne sult- og mæthedssignaler og signaler fra maven bliver sat i baggrunden for “eksperters” gode råd og påbud, når jeg taler med klienter om deres tilgang til kosten. Hvad fortæller din krop dig? Lyt efter!

Oplever du oppustethed, ondt i maven, luft i maven, følelsen af at maven arbejder efter bestemte måltider? Oplever du tynd eller hård mave ved dine toiletbesøg? Alle er de signaler fra din krop, som fortæller dig, at der er noget, som ikke er som det skal være. Enten, at du ikke kan tåle den fødevare du har spist eller at du har overspist, men måske også spist for hurtigt. Kan du spise langsommere? Spiser du lidt langsommere oplever du måske mætheden komme tidligere og før du risikerer at overspise.