Fedtforbrænding er noget, der sker hele tiden

Kroppen forbruger dagligt fedt til energiforbrug. Bliver du i en periode nødsaget til at skulle undvære føde eller er din fødeindtagelse begrænset, vil konsekvensen helt naturligt være, at kroppen forbruger af dine fedtlagre. Fedtforbrænding i kroppen sker også uden du nødvendigvis vil tabe dig på vægten. Kroppen har nemlig brug for et bestemt energiindtag igennem dagen. Holder du dig indenfor den ramme, vil der stadig ske en egentlig fedtforbrænding.

Du kan selv påvirke din fedtforbrænding

Forbrændingen påvirkes af den energi, du indtager og den aktivitet du laver og endeligt kan dit stofskifte også spille en rolle. Når du udsætter din krop for energiunderskud over en længere periode vil der naturligt i kroppen ske reguleringer dels i måden du optager maden på og dels for dit energiforbrug. Et eksempel er, den termiske effekt, der bliver mindre hvis du begynder at spise mindre. Det betyder, at  varmeudledningen, du får ved at spise, blive mindre. Et andet eksempel er et mindre hvilestofskifte, hvis du begynder at veje mindre: Energien, som din krop har brug for i hviletilstand på daglig basis, nedreguleres, som du taber dig i vægt. Kalorie-forbrændingen mindskes derfor i sig selv en smule hen ad vejen, når du taber dig i vægt.

Et rigtig godt bud på, hvordan du positivt kan påvirke din fedtforbrænding er fokus på NEAT (non-exercise activity thermogenesis). NEAT handler om al den energi, du forbrænder i løbet af dagen, på alle de aktiviteter der ikke omhandler egentlig træning. Det kan sagtens løbe op i mange kalorier, fx 500-1000 kcal, og rigtig mange sammenlignet med kalorieforbrændingen i selve træningen. Vær dog opmærksom på, at din krop er decideret sned: Som led i en “overlevelsesstrategi” vil kroppen gøre dig mere doven i løbet af din dag i perioder med kalorieunderskud, og det kan betyde at daglige gøremål helt udelades eller gøres i et langsommere tempo for. Det er kroppens måde at kompensere for dit lavere energiindtag i kosten, ligesom din krop kan finde på at sende dig sultsignaler i hjernen for at stimulere dig til at spise mere.

Forskel på forarbejdede og uforarbejdede fødevarer

Svært nedbrydelige fødevarer (dem du skal tygge meget i) vil reelt set indeholde færre kalorier end de tilsvarende som er letoptagelige. Et eksempel er peanuts vs penautbutter, der til sammenligning har en energiforskel på hele 30-40%. Energi spildes nemlig i forbindelse med fordøjelsen, og er fødevaren vanskeligere at nedbryde og fordøje for kroppen, koster det mere energi. Ubehandlede nødder koster derfor mere energi for kroppen at bearbejde end de forarbejdede.

Få profession hjælp til at komme i mål (eller i gang) med dit fedttab

Ønsker du min hjælp, og et professionelt syn på, hvordan du kan komme i mål med dine ønsker om fedttab, et skarpere træning eller en forbedret livsstil, er du velkommen til at tage kontakt til mig for et uforpligtende møde.