Hvordan holder jeg motivationen for både træning og en balanceret kost oppe? Her er 6 enkle tips!

Træning

1) De seneste år har jeg lært ikke at tvinge mig ned og træne, men i stedet holde pause, hvis lysten ikke er der eller, hvis jeg er træt i min krop. Det har, i grove træk, medført at jeg ikke har holdt mere end 3-4 dages pause – hvor jeg måske ellers ville miste lysten fuldstændigt i en længere periode, hvis jeg forinden havde tvunget migselv afsted.

2) De sidste tre år jeg har haft en personlig træner som laver mine programmer for mig. Det har afgjort gjort noget for motivationen: Det er spændende, udfordrende og altid lidt nysgerrigheds-pirrende at få nye programmer, hver tredje uge – især fordi jeg selv – in all honesty – ikke særlig kreativ, når det gælder programmer til mig selv. Ironisk ikke?
En anden klar fordel er, at min træning får et objektivt blik fra en anden, kompetent træner, der fx spottet muskel-ubalancer eller tekniske udviklingspotentialer, jeg selv havde overset eller undervurderet.

3) De seneste måneder, har jeg haft fokus på noget der vi kalder ‘wander and worry’, som strammer fra mit 12 måneders mentor ship (precision nutition). Det handler om at bemærke hvor ofte vi bekymrer os om forhold, vi ikke kan gøre noget ved i en given situation. Eksempel: Når jeg er til træning bruger tid på at tænke på job, penge, gøremål I hverdagen osv. osv. osv. Princippet med at lære at bemærke ‘wander and worries’ har lært mig at udvikle et bedre fokus på min NÅR JEG FAKTISK ER TIL TRÆNING, men også, at forhold, der i situatinen er fuldkomment uden for min kontrol, ikke er værd at bruge tanke-ressourcer på. Tværtimod.

Kost

4) Dén ændring, som har betydet mest for mig det seneste tid, har været slow eating & mindfull eating, hvilket betyder,at jeg har haft fokus på at lytte til min krop. Hvornår er jeg egentligt sulten? Spiser jeg bare fordi klokken er et bestemt tidspunkt?
Prøv at lave en 1-10-skala, og afgør om du egentlig er sulten eller, om det blot er fordi du keder dig eller klokken er et bestemt tidspunkt, at du vil spise. Forsøg samtadig at lade dine måltider tage mellem 15-30 min. Tyg maden grundigt og du vil føle dig mæt i længere tid, og din fordøjelse vil elske dig. Se evt. mine sidste post om netop dette emne. Ellers har du mulighed for at læse min artikel jeg taber mig ikke.

5) For at holde glæden oppe ved at spise sundt, er en af mine “tricks” at give mig selv lov til at spise noget jeg har rigtigt meget lyst til. Jovist: Jeg æder burgere, hvidt brød og lignende i rå mængder from times to times. Og det virker på sin vis. For i stedet at forbyde det usunde fuldkomment, risikerer jeg ikke dét jeg tidligere har oplevet: Nemlig at overæde til den helt storte guldmedalje, og som afgjort har haft et markant set back for mit humør og vilje til at tro på tingene. Fun fact: Jeg har en væsentligt lavere fedtprocent nu, “uden regler”, end da jeg havde “regler”.

6) Spis meget protein gerne over 2 g pr kg krops-vægt. At spise meget protein har ikke nødvendigvis den store effekt på træningsfremgangem, men det gør du kan tillade dig at spise lidt ekstra kalorier uden du tager på i fedt – men som også kan medvirke til, at du kan være en smule mere mæt. Husk endeligt: Proteiner mætter! At unigå at være sulten selvom du gerne vil holde en lav fedtprocent, gør at det er en del nemmere at komme i mål uden at være ved at miste motivationen undervejs.